Prodajte proizvode na mreži s pravim stavom

0

 

Oznaka pravog prodavca je koliko je njegov stav pristojan. Koliko ste simpatični danas zaista možete napraviti ili prekinuti prodaju. Ovo se očito odnosi na transakcije licem u lice, ali jeste li znali da se isto pravilo primjenjuje kada pokušavate prodati proizvode na mreži? Istina je – možda ste u sajber prostoru, miljama i miljama daleko od potencijalnih kupaca, ali to ne znači da imate dozvolu da budete mrzovoljni ili da pokazujete ravnodušnost prema svojim proizvodima. Čak i online kupci mogu osjetiti lošu prodaju iz cijelog svijeta.

Međutim, pokazati ispravan stav na webu nije naporan izazov. To je posebno tačno sada kada su prostori za društvene mreže postali veći i kupovinski prihvatljiviji za prodavače. Tržište je zaista poraslo u proteklih nekoliko godina, a kupovina na mreži je zaista evoluirala u nešto što se može u potpunosti usporediti s transakcijama licem u lice.

Evo nekoliko savjeta kako pokazati ispravan stav kada pokušavate prodati proizvode na mreži:

Napišite kopiju razgovornim tonom.
Kada kucate svoj primjerak za svoje online oglase i svoju web stranicu, pazite na ton svog pisanja. Uvijek vodite računa o tome da bude razgovorno, nešto što će mnogima biti ugodno i sa čim će se lako povezati. Nemojte se previše prodavati. Nemojte reći: “Kupite moj proizvod iz razloga A, razloga B i razloga C! Ne oklijevajte! Ovo će vam promijeniti život!” Takve stvari mogu jednostavno proletjeti pored glava ljudi. Umjesto toga, počnite s bezazlenim pitanjem poput: „Kako se osjećate u vezi X? Odatle možete razgovarati o prednostima vašeg proizvoda kao da pričate priču.

Odvojite vrijeme za pojedinačne transakcije putem e-pošte.
Možda je primamljivo samo prodavati proizvode na mreži bez stvarnog upoznavanja kupaca, ali to svakako treba izbjegavati. Kada postavljate transakcije s ljudima, pokušajte to učiniti putem svoje e-pošte umjesto neke hladne messenger usluge na vašoj web stranici koja koristi dioni tekst. Razgovarajte direktno sa svojim klijentom. Pitajte ih kako su im prošli dani. Reci im nešto više o sebi. Tržište se možda preselilo u virtuelnu stvarnost, ali to ne znači da ti lijepi odnosi između ljubaznih trgovaca iz susjedstva i njihovih kupaca moraju nestati u zaborav.

Ako ljudi imaju pritužbe, nemojte ih izbjegavati.
Morate biti hladne glave kao prodavač, a to još uvijek vrijedi kada prodajete proizvode na mreži. Sviđalo vam se to ili ne, ali neki od vaših kupaca mogu se vratiti na vašu stranicu sa nekim pritužbama. Takve situacije su zaista izvan bilo čije kontrole. Međutim, samo zato što ste na mreži ne daje vam licencu da ignorišete svoje klijente. Možda je lako jednostavno skrenuti pogled sa ekrana laptopa ili kliknuti na drugu karticu u vašem pretraživaču, ali vi ste i dalje prodavač i i dalje je vaša odgovornost da udovoljite svim potrebama svojih kupaca, bez obzira na to koje su potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *